Porträtt på personliga tränaren Emma William-Olsson

Vem är jag?

Jag heter Emma William-Olsson och jag har alltid varit en väldigt fysisk person som uttrycker mig med kroppen. Jag dansade innan jag gick och sitta still för att pyssla var aldrig något för mig. Det var rollek och stora fysiska uttryckssätt som gällde. Jag drömde tidigt om att dansa professionellt och jag satsade enormt mycket på att bli så bra som möjligt.
Tyvärr ville inte alltid min fysiska kropp samarbeta och jag drogs med smärta och värk redan som barn.

Bristen på kunskap om kvinnors hälsa

När jag var 16 år fick jag mitt första diskbråck och träffade en specialiserad fysioterapeut. Det var första gången som jag insåg hur mycket en själv kan påverka och hjälpa kroppen med rätt verktyg och kunskap. Men det tog några år till innan jag förstod att det var något som jag kunde göra själv, att hjälpa andra.
Intresset för kvinnokroppen kom när jag fick mitt första barn. Jag tränade, sprang och dansade innan jag fick barn. Men hade ingen specifik kunskap kring kvinnokroppen, den gravida kroppen eller den nyförlösta kroppen. Sex veckor efter förlossningen hade jag mitt återbesök hos min barnmorska och rådfrågade henne om träning. Hon sa bara att “om det inte känns som att allt ska ramla ut kan du köra på som vanligt”

Emma William Olsson tränar rygglyft i utegymmet
Personliga tränaren Emma William-Olsson tränar med vikter i ett utegym.
Personliga tränarenEmma William Olsson tränar med vikter

Utbildar mig till hälsocoach

Så jag sprang utan upptrappning, promenerade länge varje dag och tränade precis som innan jag var gravid. Och fick då ett bråck i magen.
En ny värld öppnade sig, när jag fick kontakt med en mammamage certifierad tränare. Jag började läsa på om kvinnokroppen och satte mig in i kvinnors hälsa. Fick flera barn och kunde göra annorlunda dem gångerna.
Tyvärr följde några tuffa privata år med bl.a. operation av mitt bråck och ett återfall av min ätstörning från tiden med dansen.
Jag fick en utmattningsdepression och blev sjukskriven. Då bestämde jag mig för att jag vill göra något annat med mitt liv. Jag ville hjälpa andra kvinnor att inte behöva göra mina erfarenheter och utbildade mig därför till Hälsocoach på Stensunds Folkhögskola.

Det som driver mig idag

Jag vill revolutionera sättet vi ser på hälsa. Hälsan sitter inte på utsidan. Den kommer inifrån.
Ingen kvinna ska behöva svälta sig själv för att känna att de duger eller passar in. Ingen kvinna ska behöva leva med besvärande komplikationer efter en förlossning. Ingen kvinna ska behöva leva med smärta eller ha ont. Ingen kvinna ska behöva lida i det tysta och i ensamhet.

Vi har alla en plats och rätt att vara här. Långa, korta, tjocka, smala och alla däremellan. ALLA har rätt att att få kunskaper om hur de kan optimera sin hälsa utifrån sina förutsättningar och få hållbara verktyg för hur de ska kunna leva de liv de vill.

Jag vill hjälpa kvinnor känna att de har kraften och makten att skapa de bästa förutsättningarna för att leva sina liv som de vill.

 

Utbildningar

2020
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
Hälsocoach Stensunds Folkhögskola
MammaMage av Katarina Woxnerud

2022
Träning och Kvinnohälsa av Carolina Jozic

2023
Bäckenbottendysfunktion och smärta – undersökning, behandling och träning
Menopause health by Woxnerud

2024
Active education – Lic. Personlig Tränare